Poslednji pozdrav Profesoru Štampa
Savez - Aktuelno
nedelja, 18 oktobar 2015 20:22

jezdimir-stankovic-jezdaOproštaj od legendarnog Profesora biće u ponedeljak, 19. oktobra, na kragujevačkom Varoškom groblju u naselju Bubanj sa početkom opela u 11 i sahranom u 12 časova.

 

 

ODRŽANA KOMEMORACIJA U BEOGRADU

U Beogradu je održana komemoracija povodom smrti profesora Jezdimira Stankovića - Jezde. Od čoveka za čije ime su vezani neki od najvećih uspeha jugoslovenskog rukometa, biranim rečima su se oprostili njegovi mnogobrojni prijatelji i poštovaoci. Na skupu na "Starom DIF-u") su govorili Nedeljko Jovanović, Mile Isaković, Igor Butulija, Mira Jasić, Svetlana Obućina, Milan Valčić i Svetozar Stanković.


IN MEMORIAM - JEZDIMIR STANKOVIĆ (JEZDA)

Trenersku karijeru je započeo sa 19 godina i to u dvojnoj ulozi, kao osnivač ženskog rukometnog kluba BSK i kao trener. Kao prvaci Jugoslavije 1961. godine, ekipa BSK-a, sada pod novim imenom ORK Beograd, igrala je finale Kupa prvaka evropskih zemalja u Kupu prvaka evropskih zemalja.
U dugom trenerskom stažu Jezdimir Stanković je uspešno vodio ekipe u muškoj konkurenciji i to Metaloplastiku iz Šapca sa kojom osvaja Kup Jugoslavije 1980. godine, a u Kupu pobednika kupova Evrope u polufinalu gubi od ekipe Empor iz Roštoka, zatim Kristal iz Zaječara, Crvenu zvezdu i Partizan iz Beograda.

Jezdimir Stanković je sa svojim ekipama osvojio dve šampionske titule (BSK 1961. godine i RK Voždovac 1971. godine) i sedam kupova Jugoslavije - šest sa ekipom ORK "Beograd" i jednu sa RK "Metaloplastikom"- Šabac.

Jezdimir Stanković je bio prvi selektor i trener Univerzitetske reprezentacije Beograda.

361676_1

U reprezentativnim selekcijama Jugoslavije imao je vrlo značajne uloge u obe konkurencije.
U periodu od 1968. do 1975. vodio je seniorsku žensku reprezentaciju Jugoslavije, timski sa dr. Zoranom Pantazisom i Vilimom Tičićem, i samostalno.

Na Svetskom prvenstvu 1973. godine, bio je član stručnog štaba ženske reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju.

Mušku seniorsku reprezentaciju Jugoslaije vodio je u dva perioda: prvi od 1978. Do 1980. godine i drugi od 1989. do 1995. godine. U selektorskoj ulozi na Olimpijskim Igrama u Moskvi osvojio je šesto mesto. Sa reprezentacijom osvojio je i dve zlatne medalje na Mediteranskim Igrama, 1979. i 1991. godine, kao i zlatnu medalju na Balkanskim igrama 1979. godine u Varaždinu.

U oba mandata saveznog kapitena, Stanković je selektirao i formirao uspešne reprezentativne selekciju budućih olimpijskih pobednika, svetskih prvaka i osvajača medalja na Evropskim prvenstvima.

Jezdimir Stanković je 212 puta vodio seniorske reprezentativne selekcije Jugoslavije u obe konkurencije.

Jezdimir Stanković, po životnom pozivu predavač na visokim i višim školama, vrlo često je bio zapaženi predavač na mnogim seminarima, kursevima i sportskim školama, gde su edukovani novi kadrovi za sportske trenere. Posebno, je karakteristično da je bio predlagač dopune i izmene pravila rukometne igre po kojoj , svaka ekipa nastupa sa 14, umesto sa 12 igrača, tako da na svakoj igračkoj poziciji trener ima na raspolaganju dvojicu. Simpozijum elitnih trenera u Parizu prihvatio je obrazloženje našeg stručnjaka, a Tehnička komisija EHF-a je ovom dobrom idejom izmenila dotadašnja pravila.

Predavao je tehniku, taktiku i metodiku na Akademiji u Beogradu, školujući nove kadrove za zvanje višeg sportskog trenera.