Radionica Olimpijskog komiteta Štampa El. pošta
Takmicenja - Trofej Beograda
nedelja, 22 april 2012 05:18

22. aprila 2012. godine Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Fondom sporta i olimpizma uzeće učešće u programu finalnog dana XIII Memorijalnog turnira RTS u malom fudbalu „Igrajmo za 16“. Olimpijski komitet Srbije i Fond sporta i olimpizma ove godine obeležavaju 100 godina od prvog učešća Srbije na Olimpijskim Igrama i ovaj jubilej obeležiće i sa posetiocima XIII Memorijalnog turnira „Igrajmo za 16“. Posetioci će moći da učestvuju na „Olimpijskom času“, pogledaju izložbu Olimpijskog muzeja i razgovaraju sa poznatim sportistom na „Olimpijskoj tribini“.

Olimpijski čas
Na “Olimpijskom času”  deca će se na interesantan način upoznati sa istorijom Olimpijskih igara, Antičkim igrama i Olimpijom, kao  i simbolima Olimpijskog pokreta. Deca će imati prilike da se druže sa maskotom Olimpijskog tima Srbije, Srećkom, mladunčetom beloglavog supa.
Učesnici će takođe čuti priču o Olimpijskoj baklji, a imaće zadatak i da baklju koja je korišćena na Letnjem EYOF-u u Beogradu 2007. godine simbolično predaju jedan drugom.

olimpijski_cas

Izložba Olimpijskog muzeja
Kroz izložbu Fonda sporta i olimpizma – Olimpijskog muzeja, deca će kroz vredne eksponate kao što su olimpijske medalje fudbalera Srbije, spomenar BSK-a i druge zanimljivosti imati prilike da se na originalan način upoznaju sa nastankom fudbala, fudbalske lopte i razvojem ovog popularnog sporta kod nas. Drugi deo izložbe provešće posetioce kroz istorijat modernih Olimpijskih igara, počev od onih prvih 1896. godine, iza kojih je sledilo osnivanje Olimpijskog komiteta Srbije, prvo učešće Srbije na Olimpijskim igrama 1912. godine i već čitav jedan vek olimpijske kulture i nasleđa u Srbiji.

izlozba_om


Olimpijska tribina
Nakon izložbe deca će uzeti učešće na Olimpijskoj tribini, gde će se upoznati sa Olimpijskim vrednostima i pogledati tri kratka filma:  zvanični film Međunarodnog Olimpijskog komiteta, film „Najbolje iz Pekinga“ i film o učesniku maratona sa Olimpijskih igara u Meksiku 1968. god. iz Tanzanije, koji ističe svih pet olimpijskih vrednosti. Nakon kratkog objašnjenja i razgovora sa učesnicima o viđenom, u goste dolazi jedan poznati sportista koji će predstaviti svoj sport, ispričati neke zanimljivosti iz svoje karijere i odgovarati na pitanja učesnika.

olimpijska_tribina