Budućnost počinje sa 2000. godištem Štampa El. pošta
Treneri - Aktuelno tr
sreda, 13 april 2016 00:18

Nakon nekoliko loših rezultata i neuspeha sa nešto starijim godištima struka RSS-e je odlučila, predvođena koordinatorom za mlađe kategorije Vladicom Spasojevićem, da se stavi akcenat na rad sa dečacima rođenim 2000. godine i mlađim. Procenjeno je da je to generacija u koju treba ulagati i od koje se dosta očekuje u narednom periodu. Upravo zbog toga ova generacije je ranije nego prethodne započela svoja okupljanja a nedavno je odigrala i prve nezvanične reprezentativne mečeve. U stručni rad uključen je trener tog godišta Crvene zvezde, Igor Nikolić koji je sa ekipom bio u Rumuniji gde je prethodnog vikenda ova selekcija odigrala tri utakmice sa odgovarajućom selekcijom zemlje domaćina. Bilans, dva poraza u prve dve utakmice dok je u trećem ekipa Srbije slavila dvocifrenom razlikom, bilo je 26:16.

Obzirom da je Beograd epicentar rukometa, kada su mlađe kategorije u pitanju, logično je bilo da deo ovoga projekta bude neko sa teritorije Rukometnog saveza Beograda. Novi Beograd, Rakovica, Crvena zvezda, Partizan uz Vojvodinu i Lavove predstavljaju najozbiljnije klubove u tom godištu u Srbiji a ekipu u Rumuniji činilo je čak osam momaka iz beogradskih klubova.

Tim povodom razgovarali smo sa Igorom Nikolićem, trenerom mlađih kategorija RK C.zvezda.

“Mi smo prvo okupljanje ovoga godišta imali pre više od godinu dana, još u jesen 2014. godine. Do sada smo imali prilike da vidimo na okupljanjima preko 350 igrača rođenih 2000. i 2001. godine. Ovo je najmlađa selekcija koja u naredne dve godine nema zvanična takmičenja tako da ćemo imati mogućnost da u narednom period bacimo akcenat i na dečake koji su 2001. godište, da vidimo ko od njih u ovom periodu može da se prikljući ovoj ekipi. Skratili smo spisak na 35 imena a u Rumunij je bilo 16 igrača. To je samo jedna od akcija, naredna je krajem aprila u Grčkoj, gde idemo na turnir a u planu su još neki turnir i utakmice”- rekao nam je Igor Nikolić.

2000godiste

Šta je planirao kada su ovi momci u pitanju kada je u pitanju trenažni proces?

“Planiramo da oni što češće budu zajedno, mi smo do sada imali nekoliko jednodnevnih okupljanja sa po dva treninga ali to sigurno nije dovoljno. Krug nije zatvoren sa tih 35 igrača, uvek ćemo na okupljanju imati po 3, 4 nova momka. U ovom uzrastu se nikada ne zna, neko može da “eksplodira” kasnije tako da ih uvek moramo imati na oku. Napravili smo optimalni kostur reprezentacije koji će činiti osnov ekipe a cilj je da svi talentovani momci prođu kroz trenažni centar  i da se uverimo u njihove igračke kvalitete. Naravno sve u saradnji sa trenerima iz klubova odakle momci dolaze. Analizu i programe rada za te momke pravićemo zajedno. Uočili smo da ima puno propusta u radu, pre svega nedostatak treninga, neki od momaka treniraju samo tri puta nedeljno, to je na nivou rekreativaca”.

Ko čini stručni štab?

“Vladica Spasojević, koordinator rada mlađih selekcija RSS-e, on je idejni tvorac ovoga projekta, Goran Veselinović, Žikica Milosavljević i ja ispred Beograda”.

Kako je to izgledalo u Rumuniji i kakva je selekcija ove zemlje u tom godištu?

“Pričali smo sa odgovornim ljudima iz rumunskog Saveza i čuli da je ova selekcija napravljena pre godinu i po dana i da desetorica momaka živi u njihovoj akademiji, da zajedno treniraju i idu u školu a da preostalih osam momaka dolazi iz svojih klubova i da oni iimaju okupljanja jednom mesečno koja traju od 7 do 14 dana! To sve plaća Savez. Oni su fizički dominantni u odnosu na nače momke, viši su i jači ali složili smo se da nisu tako tehnički obučeni i talentovani kao srpski reprezentativci.
Prve dve utakmice smo izgubili sa 4 i 2 gola razlike ali je treća utakmica dala pravu sliku o mogućnosti naše selekcije. Tu utakmicu smo dobili sa deset golova razlike uprkos tome što smo promašili preko 10 kontranapada, dva penala i još nekoliko zicera. I u prve dve utakmice imali smo puno promašaja ali sve to možemo pravdati neuigranošću i tremom zbog prvog nastupa za selekciju zemlje kao i zbog igranja na gostujućem terenu. Sve su to dečije bolesti koje moramo da istrpimo. Na prve dve utakmice imali smo mogućnost da isprobamo neke taktičke varijante i kako se deca nalaze u raznovrsnim odbranama. Probali smo da eksperimentišemo i da vidimo na koga od njih možemo da računamo u narednom periodu. Dobra stvar je da je smo imali vremena da odradimo pet zajedničkih treninga.”

Deca iz Beograda činila su 50% reprezentacije.

“Jeste, oni su, videlo se, dominantni u pogledu tehničke obučenosti. Imaju mnogo jaču konkurenciju i jače utakmice što se odrazilo i na terenu. Momci iz naših klubova znaju da igraju tvrđe utakmice i da odigraju na rezultat. Mnogima nedostaje upravo to, jače utamice i konkurencija a to može u odlučujućim utakmicama da bude od presudne važnosti. Većina njih se pokazalo jako dobro, bilo je i propusta i dogovorili smo sa da njihovim trenerima ukažemo na to šta treba promeniti i da zajedno radimo na tome”.

Za kraj intervjua Igor Nikolić je dodao da će svi pokušati da se i u Srbiji napravi akademija u kojij će mladi igrači moći da zajedno treniraju minimum desetak dana, jednom u dva do tri meseca. Do sada je to bilo jedan dan sa dva treninga u par meseci, nedovoljno za ozbiljniji rad, za to vreme je nemoguće otkloniti nepravilnosti koje su uočene kod dece tog uzrasta.

Autor: Vladimir Maksa