Održan letnji kamp 2016. RSB Štampa
Treneri - Aktuelno tr
nedelja, 26 jun 2016 19:09

 

Cele prethodne nedelje trenirali su na Banjici najbolji mladi rukometaši Beograda. Kako je najavljeno od strane trenerske organizacije RSB-a po dvadesetak najboljih igrača u godištima 2000. i 2002, u obe konkurencije, bilo je tokom prethodnih sedam dana na parketu Banjice.

kamp2016 zajednicka

Ukupno skoro stotinak dečaka i devojčica, ono najbolje što u ovom trenutku beogradski klubovi imaju prodefilovalo je ovih dana u „Hramu rukometa“. Uslovi za trening nisu bili uvek najbolji pošto je temperatura u hali i van nje bila prilično visoka ali je voljni momenat i dece i trenera bio na visokom nivou. „Kada vidite kod dece želju da treniraju i uče onda ništa nije teško“ – rekao nam je Saša Kandić pod čijom su palicom trenirali dečaci a u stručniom štabovima u obe uzrasne kategorije bilo je još šest trenera.“Naš zadatak je da pored toga što edukujemo decu obučimo i mlade trenere za rad u klubovima, pogotovo sa mlađim kategorijama“ – rekao nam je Kandić i nastavio, „deca su zaista bila puna elana, a imala su i zašto da dolaze. Radili smo na tehničko taktičkom planu, ali individualno, po pozicijama. Veliki broj demonstratora,bivših vrhunskih igrača i sada trenera je bio ovde prisutan. Bili su nam Nenad Peruničić i Neđa Jovanović, zatim Ivan Lapčević pa Dragana Pešić-Belojević, Svetlana Obućina, Milena Delić i mnogi drugi. Ne želim da nekoga izostavim ali recimo da su ovde sa decom bili i radili Zoran Ivić i Vuk Roganović, nekada selektori i treneri u reprezentativnim selekcijama. Dovoljno razloga da deca imaju motiva da rade“.

kamp2016 perunicic

Poslednjeg dana rada kampa RSB koji je bio besplatan i pozivnog karaktera odigrane su revijalne utakmice. Sa devojčicama iz kampa RSB igrale su devojčice koje se nalaze na kampu Andree Lekić a koje je sa klupe vodila Sandra Kolaković. Dečaci su odmerili snage sa Crvenom zvezdom, oni mlađi, dok su stariji igrali sa Zemunom.

Imali smo prilike da pričamo sa trenerima koji su radili sa decom i evo njihovih utisaka. „Većina devojčica se odazvala na poziv u kamp. Neke su izostale, pogotovo u 2000. godištu, zbog obaveza u školi, neke su bile na privatnim kampovima ali uspeli smo da napravimo dobru selekciju a 2002. godište devojčica je bilo skoro kompletno“ – reči su Bratislava Obućine koji je bio koordinator za rad u svim selekcijama. „Opšti je utisak da ćemo imati jako puno posla u narednom periodu. Moramo krenuti u mnogim stvarima od samog početka. O tome treba pričati na tribinama, od početka o osnovnim elementima pa dalje. Mi moramo da naučimo igrače kako da hvataju i dodaju loptu, da rade kvalitetno ukrštanje, da zabadaju, da pravovremeno izlaze u odbrani...“

kamp djordjevic

Da li je kasno sada za 2000. godište? To su devojčice koje imaju po 16 godina.

„Nikada nije kasno da idete na bolje, mene je neke stvari kvalitetan trener naučio u dvadesetoj godini. Ako ima talenta milsim da je neke stvari lako naučiti i ispraviti, samo trener mora da bude istrajan a to je u današnje vreme retko pošto su treneri sada opterećeni drugim, egzistencijalnim, stvarima“.

U sedam dana nije moguće sve ispraviti i postaviti na svoje mesto.

„Mi moramo kao organizacija biti istrajni, moramo takođe uticati na to da se nađu sredstva za okupljanje najboljih na mesečnom nivou i onda možemo očekivati neki pomak“.
U radu na kampu Obućini su pomagali Željko Janković i Nedeljko Jovanović (2002.) i Nenad Isailović i Duško Petrović u 2000. godištu.

Kod dečaka sa Sašom Kandićem radili su Milan Vučićević, Boriša Stjepanović i Zoran Čubrilov. Najmlađi od njih je bivši levoruki bombarder i sada mladi i veoma talentovani trener Milan Vučićević. Pitali smo ga za mišljenje o generaciji sa kojom je radio (2002.).

„Ovo je već druga godina da radim na kampu RSB-a sa ovom generacijom a prvi utisak ove godine je da su deca visoka i dobro selektirana. Na tehnici ima puno da se radi, kod nekih je odlična ali kod većine ima puno posla. Naš cilj, kampa, bio je da pored treninga na kojima smo puno radili, a moram da ih pohvalim bili su jako vredni i disciplinovani, dakle želeli smo i da ih vidimo na utakmici. Odigrali smo poslednjeg dana sa Crvenom zvezdom i utisci su povoljni. Nadam se da ćemo ih i  u narednom periodu okupljati i omogućiti im da igraju kao selekcija jake utakmice, bez toga nema napretka. Ne bih izdvajao imena ali imamo nekoliko jako interesentnih igrača. Oni su još jako mladi ali već sada se vidi da ima materijala“.
Boriša Stjepanović je bio u stručnom štabu i 2000. godišta i bio je zadužen za rad sa golmanima a pored njega tu je bio tandem iz Sinđelića Nenad Lakić i Aleksandar Micković kao i mladi trener iz SC Voždovca Bojan Ćirić.
„2000. godište je odlična generacija, iz svih klubova smo zvali perspektivne i one igrače koji su to zaslužili. Želim da istaknem da se u klubovima mnogo bolje radi nego što misle i govore ljudi koji nas konstantno kritikuju. U prilog tome govori podatak da mi ovde imamo 25 kvalitetnih igrača a kada se bude smanjio spisak na 16 igrača od ovog godišta može da se napravi selekcija koja može da parira svakoj evropskoj ekipi, tu mislim na gradske selekcije, kao što bi i naša bila“- rekao nam je Ćirić.

kamp andrea lekic 2016

Ovi momci čine veliki deo reprezentacije Srbije u 2000. godištu a kao što smo nedavno videli na prethodna dva okupljanja u Rumuniji i Grčkoj ta selekcija nije dobro prošla rezultatski.

„Ne želim nikoga da kritikujem ali nisam siguran da su sva ova deca viđena i prepoznata u tim selekcijama. Nadam se da će u narednom periodu svi momci koji zaslužuju da se nađu, makar na probi, biti pozvani u nacionalne timove. Siguran sam da ova ekipa može puno. Pre četiri meseca pobedili smo u prijateljskoj utakmici ekipu Zemuna 1999.,koja je nedavno igrala polufinale prvenstva Srbije, sa 18 golova razlike, to nije možda najbolji reper ali znate i sami koliko je u ovom uzrastu velika razlika od godinu dana između dve generacije. Ne bih da spominjem previše imena igrača ali nemoguće je da za najboljeg igrača PS u ovom uzrastu, a za njega su jednoglasno se odlučili treneri na prvenstvu, nema mesta. Radi se o srednjem beku Mirku Đuroviću. On je po meni dominantni bek u ovom uzrastu i čak i da se na prvom okupljanju nije dobro pokazao za njega bi moralo da bude mesta. Naravno, i u ostatku Srbije ima puno kvalitetnih igrača, tu pre svega mislim na momke iz RK Vojvodine i siguran sam da bi sa većim brojem okupljanja ta selekcija bila mnogo uspešnija“.

Kamp je prijateljskim utakmicama završio sa radom ali sigurno je da bi treneri imali mnogo bolji uvid u to šta deca mogu imali kada bi te selekcije imale takmičarske utakmice. Rešenje, pogotovo za stariju generaciju, se nazire ali o tome neki sledeći put.

Fotografije sa Kampa možete videti na zvaničnoj Facebook strani Rukometnog saveza Beograda.

Autor: Vladimir Maksa