Prvi Regionalni seminar rukometnih trenera regiona „Centar“ Štampa El. pošta
Treneri - Aktuelno tr
ponedeljak, 28 mart 2016 23:17

Prvi Regionalni seminar rukometnih trenera regiona „Centar“, u organizaciji Zajednice trenera Rukometnog saveza Srbije i Beograda, održan je minulog vikenda u hali Slodes.
Teme su bile „Napad na zonu 6-0“ – predavač Vuk Roganović, „Odbrana 6-0“ - predavač Bratislav Obućina, ova dva predavanja imala su i praktični i teorijski deo, zatim „Makrociklus u procesu obuke rukometaša početnika, trogodišnji period“ – predavač Milorad Lajić.

Prisustvo na seminaru bilo je obavezno za sve trenere koji su razvrstani u 1. i 2. kategoriju iz okruga Grad Beograd a morali su da mu prisustvuju i treneri iz  kolubarskog, mačvanskog, podunavskog, i braničevskog okruga. Seminaru su mogli da prisustvuju i svi ostali, sadašnji i budući treneri, kao i oni treneri koji su u procesu sticanja znanja.

TreneriSlodes Seminar

SOLIDAN ODZIV

Pitali smo predsednika UO ZT RSS Bratislava Obućinu kako je zadovoljan odzivom.

-“Odziv je solidan, dosta trenera je prošle godine polozilo za treći stepen i oni su otišli rang više. Ovde u Slodesu imali smo tridesetak trenera koji su prisustvovali seminaru. Malo sam razočaran što neki treneri koji iako imaju položeno za treći stepen nisu došli da saslušaju ovo predavanje, pogotovo Lajića koji je, po meni vrhunski stručnjak za rad sa mladim rukometašima. To je moglo samo njima da koristi, da nauče osnove za rad sa početnicima, sa uzrastom sve do kadeta.”- rekao je Obućina i zatim je predstavio svoju temu „Odbrana 6-0“.

„Radio sam odbranu 6-0 i teorijski i praktično. Znam da je to malo vremena da obuhvatimo što je potrebno za ovu temu ali nemamo dovoljno ni vremena ni strpljenja kod trenera, oni su ovde bili od 10 ujutro do 15č i nemoguće je održati visoku koncentraciju. Sledeći put ćemo ovo morati drugačije da rešimo, i pored svega milsim da je sve ovo dosta korekto i uspešno urađeno.“

Kandic Roganovic Obucina

Koliko ljudi, kolege, mogu da nauče i da prihvate to što čuju ovde za sat i po, kada je samo vaša tema u pitanju?

„Mogu. I Vuk i ja koji radimo napad i odbranu na 6-0 pričali smo o onoj staroj 6-0 ali i ovoj novoj modifikovanoj odbrani. Ovo sada nije više ni 6-0, ali od nečega moramo da krenemo. Polaznici seminara mogli su danas da čuju dosta interesantnih stvari, koji su to sistemi u današnjoj odbrani 6-0, imamo blokersku, zonu sa izlaskom dvojke i petice, imamo tzv „levak“ koji su Rusi nekada igrali sa trojkom i četvorkom preko 2m visine. Najvažnije je da čuju da je u 6-0 najbitnije držati gustinu, prvi princip je igrač- lopta, vraćanje u odbranu što pre dokorakom, kako sačuvati pivotmena i nedozvoliti mu da koristi prostor koji je nastao izlaskom igrača...To je srž cele stvari, ako oni to prhvate mogu da budu uspešni u radu“.

Pricipi i osnovna pravila u redu ali šta raditi kada nemaš igrače od 2m?

-„To sam rekao, osnov za bilo koju zonu moramo imati, puno toga zavisi od kvaliteta koji imaš u ekipi. Uvek moraš imati rezervnu varijantu za neku drugu odbranu. Sve ono o čemu mi pričamo danas je uz uslov da imaš kvalitetne igrače koji mogu da odgovore datim zadacima.“

ROGANOVIĆ - „NAPAD NA ZONU 6-0“ I LAJIĆ SA TEMO ZA RAD SA POČETNICIMA

Vuče, isto pitanje i za vas, kako napadati zonu 6-0 ako nemaš visoke igrače šutere?

-„Selekcija je najbitnija, u modernom rukometu moraš da imaš bekove koji su visoki, jaki, pokretljivi, izdržljivi...Motoričke sposobnnosti su na prvom mestu. Drago mi je što sam prvi put predavao u Beogradu, tokom svoje karijere predavao sam u Belgiji, gde sam radio, Holandiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Mislim da je ovo ovde bilo uspešno iako je vreme bilo kratko za ovako jednu kompleksnu temu a ja sam iskoristio da kažem dosta „sitnica“ kojih nema u knjigama. Danas se sve kod nas prilikom obučavanja igrača svodi na njihovu igru po pozicijama a to je greška. Moramo naučiti igrače da budu snalažljivi na svim pozicijama, šta će bek uraditi kada uđe na „drugoga“? On tada postaje pivotmen, krilo isto, znači igrači moraju puno toga da znaju.Moj akcenat je bio na tim detaljima.“

Igraci SlodesSeminar

Poslednji predavač na sminaru bio je Milorad Lajić.

-„Ono što sam ja dobio kao zadatak da spremim za ovaj seminar je „Makrociklus u procesu obuke rukometaša početnika, trogodišnji period“, imao sam i teoretski deo i tu sam pričao stvari iz mog dugogodišnjeg iskustva, uglavnom ono što ne može da se nađe na internetu. Pokazao sam i par vežbi za rad sa početnicima.“

Kako vi kao iskusni trener vidite trenutno stanje u radu sa mlađim kategorijama?

-„Naš najveći problem, mislim na trenere, je nedostatak sredstava. Mi se rasplinjujemo, obezbeđujemo sredstva za funkcionisanje kluba, brinemo o terminima, organizovanju utakmica... Rad sa mlađim kategorijama jeste i nije dobar ali ono što nije dobro je što jako puno jurimo rezultat u tom uzrastu. Za seniore u redu, merilo svega je rezultat a za mlađe kategorije pre svega rad i stvaranje igrača. Koliko igrača je prošlo obuku i stasalo za prvi tim, to je merilo rada trenera u mlađim kategorima. Na uštrb rezultata mi ni ne naučimo tu decu osnovnim stvarima. Gledam našu Superligu i nisam video igrača koji šutira odrazom sa slabije noge! Vrhunski igrač to mora da zna. To je samo jedan detalj. Mislim da imamo kvalitetne trenere za rad sa decom ali nemamo uslove i to nam je najveći problem, ne možemo se u potpunosti posvetiti radu sa decom.“ – rekao je Lajić.

U maju mecesu ZT RSS i RSB organizovaće drugi seminar za trenere prve i druge kategorije.


Autor: Vladimir Maksa