OSTVAREN SAN GENERACIJA Štampa El. pošta
Treneri - Aktuelno tr
utorak, 14 jun 2016 16:50

rksindjelic peharprlmPuno razloga za zadovoljstvo mogu imati u Sinđeliću, plasman u viši stepen ostvaren je sa mladom ekipom i igračima koji uglavnom potiču iz njihovih redova. Najzaslužniji za to su treneri Nenad Lakić i Aleksandar Micković, tandem koji godinama u nazad radi sa prvom ekipom ali i vodi računa o mlađim selekcijama i regrutuje rukometaše u pogon prvog tima.

OSTVAREN SAN GENERACIJA

 

Nakon pune dve decenije rukometaši Sinđelića igraće u drugom stepenu takmičenja. To pravo izborili su nakon što su u prethodnoj takmičarskoj sezoni bili najbolji u Prvoj ligi grupa Centar ostavivši iza sebe Loznicu, Novi Beograd i SC Voždovac. Puno razloga za zadovoljstvo mogu imati u Sinđeliću, plasman u viši stepen ostvaren je sa mladom ekipom i igračima koji uglavnom potiču iz njihovih redova. Najzaslužniji za to su treneri Nenad Lakić i Aleksandar Micković, tandem koji godinama u nazad radi sa prvom ekipom ali i vodi računa o mlađim selekcijama i regrutuje rukometaše u pogon prvog tima. To se ispostavilo kao najisplativije rešenje u trenucima kada klub ne može da računa na velika finansijska sredstva.

rksindjelic1

„Mi smo se nekako snašli za prethodnu sezonu, kada su finansije u pitanju ali naredna će biti mnogo zahtevnija i klub mora da se mnogo više angažuje za superligaško takmičenje“ – rekao nam je trener Nenad Lakić i nastavio „Dobar deo posla, pored našeg trenerskog, u smislu organizacije i kluba i utakmica i mlađih selekcija izneli smo na našim leđima kolega Micković i ja.  To nas čeka i sledeće sezone ali moraće još neko da se uključi, sami nećemo moći“.

Ono što može da vas raduje je činjenica da je gro ekipe iz vaše škole.

„To su uglavnom deca iz naše škole ali morali smo da priključimo i par starijih igrača na određenim pozicijama i sve to zajedno činilo je jednu dobro ukomponovanu ekipu koja je osvojila prvo mesto u PRLM Centar. Ovo je san nekih ranijih generacija koje su pokušavale da se domognu drugog stepena takmičenja ali nakon dva ulaska i odustajanja evo konačno će i Sinđelić igrati u Super B ligi. Od igranja u tadašnjoj drugoj ligi daleke 93./94. godine prošlog veka, Sinđelić je imao dve prilike da ostvari taj uspeh od 2003., kada je oformljena prva ekipa ponovo, ali oba puta klub je odustao od tog stepena, sada nema odustajanja, igraćemo Super B ligu“.nemanja podrascic

Posao olakšava činjenica da imate svoju balon halu i teretanu.

„Nama je balon na raspolaganju 24č tako da možemo puno da radimo kako ekipno tako i na individualnom planu. A to sve daje rezultate. Mi imamo ustaljen sistem rada, dugogodišnji, odavno smo ga postavili i to dobro funkcioniše. Borimo se sa svim poteškoćama, finansijama pre svega ali oslanjamo se na naše snage i to nam olakšava posao. Planiramo da se i sledeće sezone oslonimo na sopstveni igrački kadar, a za šta će to biti dovoljno videćemo. Mi nećemo imati novca da plaćamo igrače, možda ćemo biti i jedini klub u prva dva stepena koji će tako funkcionisati ali tako stoje stvari“.

I pored toga momcima će biti veliki izazov igranje u Super B ligi.

„Naravno, njima će to biti jedno iskustvo više. Moći će da se isprobaju u nekom novom okruženju i sa jačim ekipama nego one sa kojima su igrali do sada. Videće koji su im limiti i to nema cenu“. – rekao nam je Nenad Lakić

MLAĐE KATEGORJE PONOS KLUBA

Poznato je da Sinđelić dobro radi sa mlađim kategorijama. Imaju sve selekcije, učestvuju na svim regionalnim i državnim takmičenjima ali i na turnirima širom Evrope. Brigu o deci vodi uigran tim trenera koje predvodi Aleksandar Micković.

„Mi u klubu imamo sve kategorije, jedna smo od najboljih škola u državi, a dokaz za to je da naš prvi tim sastavljen uglavnom od naših igrača a da je prosek godina 20. Pri tome najbolji igrač lige ima 19 godina, to je Nemanja Podraščić koji je ponikao u našoj školi. I ranije smo imali igrače koje smo izbacivali iz našeg pogona a oni sada igraju širom Evrope. Učestvujemo na mnogim međunarodnim turnirima, naravno i na zvaničnim takmičenjima i na taj način podižemo kvalitet igrača i njihovu igru“ – rekao je Micković „ove godine prijavljujemo i drugu ekipu a to će omogućiti deci koja igraju u Sinđeliću da se još više razvijaju i da sazrevaju za prvi tim“.

Vi ne jurite rezultat u mlađim kategorijama, tačnije to vam nije prevashodni cilj.

„To nam nije u prvom planu, rezultat u mlađim kategorima dođe ili ne dođe, rezultat nije bitan ali je važan u smislu takmičenja i razvoja dece. Ukoliko mogu da budu šampioni to je super ako ne nije kraj sveta, bitno je da deci ne pravimo pritisak i sputavamo ih u razvoju. Ako deca od svoje pete godine počnu da igraju na rezultat oni do petnaeste zamrze sve i nestanu iz rukometa. Zbog svega toga mi ne jurimo rezultat, bitnije nam je da iz generacije izbacimo nekoliko kvalitetnnih igrača, a rezultat ako se poklopi sa tim radim još bolje za sve nas“.

rksindjelic2

Sve radite sami.

„Pomoć nemamo ni sa jedne strane, sreća je da imamo svoju infrastrukturu pa lakše dolazimo do cilja. Ljudi u klubu moraju još više da se uključe u rad i prvog tima ali treba pomoći i u radu sa decom. Lakić i ja sami nećemo moći, doduše pomaže nam u radu sa golmanima jedan od najboljih trenera u toj oblasti Igor Kostić, ipak, pitanje je da li će to biti dovoljno za funkconisanje kluba u narednom periodu“.
Svakako da situacija u kojoj se nalazi Sinđelić nije nepoznata i drugim klubovima iz Beograda i Srbije. Ali ovo je dobar recept da klub funkcioniše i stvara, čak i napreduje i bez finansijskih sredstava. Jedno je sigurno, ovim momcima treba pomoći, vredni su i ambiciozni ali sami ne mogu.

Autor: Vladimir Maksa