Istorijat saveza

Rukometni savez Beograda je osnovan 17. decembra 1949. godine pod imenom Rukometni odbor pri Fiskulturnom odboru Beograda. Za prvog predsednika je izabran Franjo Horvatić, a za sekretara Rajko Petrović. Rukomet se u Beogradu prvo igrao u srednjim školama. Krajem aprila i početkom maja 1948. godine organizovano je prvo prvenstvo srednjih škola a zatim su osnovani i prvi rukometni klubovi u Beogradu: Triglav, Železničar, Metalac, Beograd, Partizan, Crvena Zvezda i drugi.

Pored otvorenih terena za vežbanje rukometa koristile su se sale DIF-a u Deligradskoj 27, sala SD Železnicar u Savskoj ulici kao i sala Prve ženske gimnazije. Igrače i igračice Crvene Zvezde trenirao je Franjo Horvatić, rukometaše Partizana Marjan Flander, igrače Železnicara Branislav Stefanović i igračice Zoran Pantazis.

U novembru 1948. godine, beogradske ekipe počele su sa odigravanjem rukometnih utakmica za prvo zvanično prvenstvo Beograda. Učestvovalo je šest muških ekipa. Međutim, takmičenja su posle drugog kola bila prekinuta radi loših vremenskih uslova. Utakmice su se igrale na igralištu Omladinskih brigada na Novom Beogradu i na igralištu Dinama u Pančevu.

U ženskoj konkurenciji odigrana je samo jedna utakmica i to Železnicar – Beograd. Rukomet je vrlo brzo stekao veliku popularnost. Treba istaći da se u periodu od 1949. do 1954. godine igrao tzv. veliki rukomet na fudbalskim terenima. U Beogradu su prve utakmice u velikom rukometu održavane kod Kovnice (stari teren BASK-a), zatim na pomoćnom igralištu FK Crvena Zvezda kao i na terenu kod Tehničkog fakulteta, na igralištu Radničkog na Dorćolu i na terenu Železnicara kod Šest topola (današnji Beogradski sajam).

Od 1951. godine počinju se organizovati prvi turniri i u malom rukometu. Organizator ovih turnira je bio Radnički, a utakmice su se igrale na Partizanovom igralištu na Malom Kalemegdanu. Bilo je to noćno takmičenje koje je izazvalo veliko interesovanje Beograđana. U sledeće dve godine mali rukomet se toliko razvio i stekao tako veliki broj pobornika da je 1955. godine odlučeno da se neguje samo taj oblik rukometa. Treba istaći i da je rukomet naročito bio omiljen među ženskom omladinom.

Rukometni odbor Beograda je aktivno učestvovao u razvoju rukometa u Srbiji. Beograd je raspolagao velikim brojem trenera, sudija i instruktora. Među njima su se naročito isticali Vojnović, Flander i Horvatić. Prva međunarodna utakmica ženskih ekipa održana je u Beogradu na turniru Crvene Zvezde – gost je bila reprezentacija Danske. Među najveće uspehe beogradskog rukometa ubrajaju se pobede i trofeji Partizana i Crvene Zvezde u muškoj konkurenciji kao i veliki uspesi Radničkog, ORK Beograda i Voždovca u ženskoj konkurenciji, kao i nekada Železničara i Slobode.

 

VELIKA TAKMIČENJA

Beograd je bio organizator značajnih međunarodnih rukometnih takmičenja.

Prvo Svetsko prvenstvo u rukometu za žene održano je u Beogradu od 13. do 20. jula 1957. godine. Beograd je, takođe, bio domaćin i petog Svetskog prvenstva za žene na kome je naša reprezentacija osvojila zlatnu medalju. U Beogradu je 2004. godine održano Evropsko prvenstvo za kadete (igrači do 18 godina) na kome je naša reprezentacija osvojila zlatnu medalju. Pored ovih značajnih takmičenja, Beograd je bio organizator i Trofeja Tašmajdana, Kupa nacija, Trofeja Beograda, Oktobarskog turnira grada Beograda, kao i velikog broja međunarodnih utakmica naše reprezentacije.

Veliki broj igrača članova beogradskih klubova je učestvovao u osvajanju medalja naše državne reprezentacije na Olimpijskim igrama, Svetskim prvenstvima i Evropskim prvenstvima. Takođe, u osvajanju pomenutih medalja učestvovali su treneri i selektori, članovi beogradskih klubova.

Beograd je imao veliki broj međunarodnih rukometnih sudija. One su "delile pravdu" na značajnim međunarodnim utakmicama, kako u evropskim klupskim takmičenjima tako i na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima.

 

"NAJRUKOMETNIJI" GRAD NA SVETU

Rukometni savez Beograda danas ima 41 klub, 3 strukovne zajednice, 4127 sportista, preko 90 trenera, preko 120 sudija i veliki broj sportskih radnika. Među sportistima je preko 3200 mlađih od 20 godina. Beograd je danas "najrukometniji" grad na svetu.

Grad Beograd će 2012. godine biti jedan od gradova domaćina Evropskom prvenstva u konkurenciji seniora.

Bogdan Cvijetic
 Bogdan Cvijetić - "Crvena zvezda"

Stankovic
P.Stanković - "Partizan"

Rukomet Svetsko 1973.
Peto SP - 1973. godine; Naša reprezentacija - zlato

David Kalinic
 David Kalinić
Predsednik "Radničkog"
iz najuspešnijih dana

Kadeti SCG 2004
 Kadetsko Prvenstvo Evrope Beograd 2004. - zlato

Kadeti SCG 2004
 Hala "Pionir" - radost šampiona